Begynderkursus i Odder Biavlerforening
- hvert år fire onsdag aftener i marts måned.
I forlængelse af undervisningen fortsætter vi i skolebigården med særlige praktikaftener for begyndere til først i juni måned.
Praktikaftenerne består af undervisning i selve skolebigården.
Du kan se datoerne på kalenderen her på hjemmesiden.
Teorikurset i marts følges altid op af en mentorordning (se særskilt artikel), som vi har gode erfaringer med.
Og fra sidst i april (29. april) afholder foreningen en lang række bimøder med undervisning, hen over sommeren til ind i september, hvor man får gennemgået de aktuelle opgaver i bigårdene (se kalenderen her på hjemmesiden).
Selvom du ikke har været med i begynderforløbets første dele, hopper du bare på, når det passer. Tag eventuelt en snak med foreningens sekretær (se under Kontakt), som kan fortælle dig om den bedste indgang til en "sen" start.
Og selvom du ikke har været med på hverken teorikurset eller det efterfølgende praktikforløb, er du til enhver tid velkommen til at komme til de almindelige mødeaftener og derigennem få en fornemmelse af, hvad biavl drejer sig om.
Selvfølgelig vil der så være en hel del, der måske ikke siger dig noget - men med lidt tålmodighed lykkes det nok at komme ind i "faget" og fagsproget alligevel. Biavlere er altid meget villige til at fortælle om det, de går og arbejder med!
Finder du ud af efter et par møder, at biavl er noget for dig, kan du så melde dig ind i biavlerforeningen og få glæde af hele rækken af møder med undervisning samt den mentorordning, vi har nævnt ovenfor.
Herunder finder du programmet for årets teorikursus, som er overstået.
Det kan give dig et indtryk af, hvad hele begynderforløbet drejer sig om:
Gennemgående undervisere er Peter Bartholdy og Poul H. Jensen, begge to underviser også i skolebigården. Peter er i øvrigt sekretær for bestyrelsen og kontakt vedr. kurset.
Peter Bartholdy og Poul H. Jensen
Kurset giver dig den praktiske viden, der skal til, for at du selv kan komme i gang med at holde bier.
De fire aftener forløber nogenlunde som følger:
1. aften, 6. marts:
Kort præsentation af deltagerne – hvem er du, hvor bor du, hvorfor vil du høre om bier og biavl
Biens biologi
Bisamfundet - en "superorganisme"
2. aften, 13. marts:
Biavlerens udstyr
Indretning af en bigård
Året i bigården - forår
Biplanter
3. aften, 20. marts:
Praktiske øvelser
Biernes produkter - honning, pollen, propolis, gele royale, bigift
Honning og afsætning
Året i bigården - sommer
Anskaffelse af bier og udstyr, 1. del
4. aften, 3. april:
Året i bigården - efterår og vinter
Sygdom i bifamilien - udvalgte eksempler: hvad gør man
Syning af bier, bisygdomsinspektør og kyndige biavlere
Centrale Bigårdsregister (CBR) – bigård og syn
Anskaffelse af bier og udstyr, 2. del
Biavlerforeningen & medlemskab
Hvad skal der ske nu?
Efter kurset kan du blive fulgt godt på vej med to gode tilbud:
1: Som led i årets kursus tilbyder vi 4 praktikmøder i april - maj/juni, som er beregnet for helt nye biavlere, hvor der er plads til alle begynderspørgsmålene, og til at man selv får fingrene i bistaderne og får en fornemmelse af, hvad der skal til i praksis for at drive biavl.
De ligger hveranden onsdag med start sidst i april og foregår i skolebigården. Datoerne lægger vi først fast senere, fordi de afhænger af forårets udvikling.
2: Hvis du melder dig ind i foreningen, kan du få tildelt en såkaldt "mentor", en mere erfaren biavler som er villig til at bruge den nødvendige tid til at føre dig trygt igennem dit første år som biavler. Se mere i artiklen om mentorordningen.
Derefter er du rustet til at deltage i de almindelige bimøder - som du selvfølgelig er velkommen til at deltage i allerede fra starten!
Tilmeldingen tager sekretær Peter Bartholdy sig af, på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf.: 60 61 05 73. Oplys meget gerne et telefonnummer og en mailadresse, så vi kan kontakte dig.
PS: Er det umuligt at afsætte de fire onsdage, kan det sagtens lade sig gøre at komme i gang alligevel. Kontakt foreningens sekretær, så finder vi en løsning, som hjælper dig godt på vej.